Ondernemers hebben het tegenwoordig steeds moeilijker met het rondkrijgen van hun bedrijfsfinanciering. Vooral MKB’ers zijn de dupe van de steeds strenger wordende eisen van banken en andere externe financiers.

Gelukkig bestaan er oplossingen, zoals factoring. Factoring houdt in dat je als ondernemer (een deel van) je debiteurenrisico verkoopt aan een factoringmaatschappij. Doordat zij je de factuur (min de factoringkosten) direct uitbetalen (vaak binnen 24 uur) heb je geen last meer van de vervelende financiële consequenties van niet of slecht betalende debiteuren.

In dit artikel leggen we je uit welke verschillen er zijn tussen factoring via de bank en factoring via een factoring bedrijf, en welk type factoring het beste aansluit op de behoeften van MKB’ers.

Factoring via de bank

Factoring via de bank wordt ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Hierbij geeft de bank je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag voor. Daarnaast kan een bank je debiteurenbeheer (deels) overnemen. De kosten voor factoring via een bank bedraagt in veel gevallen een percentage van je omzet of een bepaald percentage per factuur.

De bank financiert in de meeste gevallen tot 90% van het uitstaande debiteurensaldo en stelt over het algemeen behoorlijk hoge kapitaaleisen. Zo dien je bijvoorbeeld bij de Rabobank minimaal een bedrijfsomzet te hebben van € 2,5 miljoen om in aanmerking te komen voor debiteurenfinanciering en bij ING zelfs € 10 miljoen. Verder ga je met de bank een contractuele verbintenis aan zijn de kosten vaak afhankelijk van de kenmerken van je bedrijf en de mogelijke financiering.

Samen met een bankadviseur en een factoring specialist wordt bepaald wat de hoogte gaat zijn van je debiteurenfinanciering (en eventuele voorraadfinanciering) en wat dat betekent voor de factoringkosten. Om in aanmerking te komen voor financiering vanuit de bank moet je als ondernemer tegenwoordig goed voor de dag komen en behoorlijk wat zekerheden kunnen bieden, en zelfs dan geeft dat geen garantie op succes.

Factoring via een factormaatschappij

Daartegenover verloopt factoring via een factoring bedrijf, of factormaatschappij, een stuk gemakkelijker en flexibeler. Bij factoringmaatschappijen zoals O2 Factoring en DBS2 worden de kosten van factoring berekend als een klein percentage van het factuurbedrag en worden er verder geen kapitaaleisen gesteld.

Ook zit je niet vast aan periodieke kosten en kun je te allen tijde de contracten per direct opzeggen. Kosten worden enkel in rekening gebracht wanneer je één of meerdere facturen instuurt. Zo kun je dus afspreken met een factormaatschappij dat zij slechts bepaalde (twijfelachtige) klanten onder hun hoede nemen of alleen een paar facturen. Je bepaalt dus volledig zelf wat je uitbesteedt aan een factoring bedrijf.

Deze ‘nieuwe’ stijl van factoring biedt vele voordelen voor het MKB: geen faillissement risico, geen minimale omzetbedragen en geheel flexibele dienstverlening. Wat wil je nog meer als ondernemer binnen het middensegment?

Vaak gaat het insturen van facturen door middel van een online portal, waar u ook kunt inzien wat de status is van de ingestuurde facturen. Onderstaande afbeelding vat het proces van factoring goed samen.