Een rollenbaan wordt zeer vaak gebruikt in bedrijven waar pakjes moeten worden verplaatst. Hierbij kan je op de eerste plaats denken aan magazijnen en bedrijven die materialen doorsturen vanuit opslagplaatsen. Ook worden ze met een vaste regelmaat gebruikt om containers en dergelijke te laden en te lossen.

Ziekteverzuim
Een werkgever zal er alles aan doen om het ziekteverzuim van zijn personeel tot een minimum te beperken. Daarvoor is een rollenbaan een zeer praktische oplossing. Een werknemer zal door het gebruik van een rollenbaan niet zo veel meer hoeven te tillen. Dat zal zijn rug sparen. In het verleden waren er vaak werknemers thuis, die dergelijke werkzaamheden uitvoerden, met rugklachten. Dat is door het gebruik van de rollenbanen een stuk minder geworden. De werknemer plaatst het pakket op de rollenbaan en het pakket wordt naar de juist plaats gevoerd zonder dat er nog getild moet worden.

Soorten
Er zijn verschillende soorten rollenbanen. Je hebt de elektrisch aangedreven rollenbanen. Deze zijn bij de aanschaf een stuk duurder dan de gewone maar wel een stuk handiger wanneer ze eenmaal geplaatst zijn. Je moet er wel voor zorgen dat de beveiliging hierbij optimaal is, om te voorkomen, dat men met de handen of kleren tussen de aangedreven rollen zou kunnen komen. Dat zou namelijk het aantal ongelukken doen verhogen en dat moet nu juist niet. Je hebt vaste-, telescoop- en harmonica rollenbanen. Vaste worden zoals het woord al aangeeft vast opgesteld om producten van de ene naar de andere plaats te vervoeren in een bedrijf. Telescoop rollenbanen kan men langer en korter maken. Zij kunnen zo worden opgesteld dat de producten naar de juiste plek worden verplaatst. Wanneer ze niet worden gebruikt kan je ze weer klein opbergen. Harmonica rollenbanen zijn zeer gemakkelijk. Zij kunnen zo worden geplaatst dat ze ook producten om een hoek kunnen verplaatsen. Zij zijn zeer handig in gebruik. Zorg bij het plaatsen van een rollenbaan dat de veiligheid van de werknemer voorop staat.