Misschien heb je het wel eens gezien, een overvolle brievenbus met ongeopende brieven. Of het is nog veel erger. De brievenbus is zo vol dat de brieven door de postbode inmiddels maar voor de deur worden neergelegd. Vervelend voor zowel de persoon die deze facturen en rekeningen die te vinden zijn in deze brieven niet betaald, als voor de afzenders van de brieven. Zij zien immers hun geld niet terug. Dit is hét moment om een deurwaarder in te schakelen. Dit is voor beide partijen in zo’n geval uiteindelijk het beste. Wanneer de brieven van de wanbetaler nooit worden afbetaald wordt het probleem voor deze persoon namelijk alleen maar groter en groter. Wat is een deurwaarder en hoe gaat dat, een deurwaarder inschakelen?  

Wat gaat hieraan vooraf

Voordat een deurwaarder aan een situatie te pas komt zijn er al enkele stappen ondernomen door de schuldeiser. Wanneer je als huurder bijvoorbeeld al maanden je geld niet krijgt van een van je huurders, is het handig om te grijpen naar juridisch advies. Vaak wordt er dan eerst geadviseerd om een incassobureau in te schakelen, die de openstaande bedragen probeert te innen bij de huurder. Dit is helaas niet altijd even werkzaam. Het gebeurt vaak dat ook wanneer er een incassobureau op de zaak zit, de huurder nog steeds niet wil betalen. Bovendien komt het vaak voor dat deze personen meerdere schulden hebben lopen bij verschillende instanties en bedrijven. In dit geval kan zo’n persoon simpelweg niet al deze rekeningen betalen. Om de openstaande huurbedragen toch te verkrijgen is het dan nodig om een rechtszaak te beginnen, zodat de rechter kan bepalen of de huurder recht heeft op de openstaande bedragen of niet. Wanneer dit eerste het geval is, komt de deurwaarder aan het geschil te pas.

Wat doet een deurwaarder precies?

Een deurwaarder int net als een incassobureau openstaande bedragen voor anderen. Een deurwaarder heeft alleen meer rechten dan een incassobureau. Een deurwaarder kan namelijk iemand met een dagvaarding voor de rechter laten komen. Daarnaast mag een deurwaarder ook beslag leggen op de eigendommen van een persoon. Dit kan zo ver gaan dat zelfs iemand huis wordt ontruimd. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer het loon of andere inkomsten van een persoon niet toereikend genoeg zijn. Middels een deurwaardersexploot legt de deurwaarder eerst vast dan de deurwaarder een bezoek heeft gebracht aan de wanbetaler. Hierin staat vastgelegd dat deze persoon in kwestie een dagvaarding van de deurwaarder heeft gekregen. De schuldeiser kan vervolgens, wanneer door de rechter is bepaald dat de schuldeiser recht heeft op zijn geld, de deurwaarder vragen om beslag te leggen op de eigendommen van de wanbetaler. Dit kan gaan om huizen, uitkeringen, goederen en de bankrekeningen van deze persoon.

Hoe schakel ik een deurwaarder in?

Het inschakelen van een deurwaarder kan gemakkelijk door contact op te nemen met een deurwaarder via het internet. De kosten van het inschakelen van een deurwaarder liggen niet vast. Dit wordt overlegd met de deurwaarder zelf. Het is goed om te weten dat het ook als ZZP’er of zelfs als particulier mogelijk is om een deurwaarder in te schakelen wanneer je te maken hebt met een persoon die je facturen en rekeningen niet betaald.