Om producten te coderen zijn er codeermachines op de markt te vinden. Er zijn verschillende machines die kunnen worden gebruikt voor het coderen van producten.

Zo zijn er speciale printers die hier gespecialiseerd in zijn. Het is zeer belangrijk dat het coderen goed en op een effectieve manier gebeurd.

Sommige producten moeten zelfs verplicht gecodeerd worden. Er zijn verschillende Continous-inkjet codeersystemen die zijn gespecialiseerd in het printen van verschillende soorten informatie, logo’s en coderingen. De printers kennen verschillende toepassingsgebieden. Een aantal van deze toepassingsgebieden zullen worden toegelicht.

De continous inkjet printers worden vooral gebruikt voor het coderen van drank en levensmiddelen. Drank en levensmiddelen zijn verplicht om gecodeerd te worden.

Zo moet er een houdbaarheidsdatum op staan en is het ook verplicht om te vermelden wat de ingrediënten zijn. Om deze producten te coderen wordt er meestal gebruik gemaakt van een continous inkjet printer. De inkjet printers staan bekend om de nauwkeurigheid en snelheid van het printen.

De meest gedetailleerde logo’s kunnen door middel van deze printer worden geprint. Daarnaast kunnen de inkjet printers printen in een verscheidenheid van verschillende kleuren. Ook een barcode printen kan makkelijker en sneller met een continous inkjet printer. Er zijn verschillende soorten inkt waarmee er geprint kan worden.

Zo kan er ook geprint worden met speciale food safe inkt. Ook zijn de printers in gebruik heel makkelijk. Ze kennen een interface die makkelijk te bedienen is. Waar de inkjet printers het meest bekend om staan is dat ze vrijwel contactloos kunnen printen. Dit maakt de inkjet printers ideaal voor kwetsbare ondergronden.

Naast drank en voedingsmiddelen zijn er ook een tal van andere producten die worden gecodeerd. Zo moeten kabels en buizen ook worden gecodeerd. Voor het coderen van kabels en buizen wordt er vooral gebruik gemaakt van lasers.

Dit komt omdat er op kleine oppervlakte geprint moet worden en is daarom is het lastig om dit te coderen. Er zijn verschillende systemen die zijn gespecialiseerd in het coderen.