Er bestaat geen andere plaats zoals de werkplek die zo veel stress kan genereren. Sterker nog, voor de meeste mensen zijn stress en werk helaas synoniem.

Deels komt dit door onze houding ten opzichte van werk. De meesten van ons zijn opgegroeid met het geloof dat we moeten werken en op de een of andere manier is dit geloof beladen met veel negatieve houdingen en gevoelens.

Het is net als toen we kinderen waren en onze ouders ons vertelden dat we ‘s morgens moesten opstaan om naar school te gaan, terwijl we in bed wilden blijven en blijven dromen. Denk aan alle excuses die we toen bedachten? De buikpijn, de ‘koorts’, de hoestbuien? Weet je nog hoe lang het duurde om onze sokken aan te trekken, onze veters te strikken en dat glas melk te drinken? Weet je nog hoe we onze moeder gek maakten met onze traagheid, onze negativiteit, onze weerstand? Raad eens waar dat uitstelgedrag van tegenwoordig vandaan komt… Lees meer over stress en slaapapneu!

Hoe dan ook, deze negatieve houding ten opzichte van school die de meesten van ons deelden en die heel geschikt was voor de leeftijd en zelfs werd geaccepteerd door groepsgenoten, wordt vaker wel dan niet doorgevoerd naar onze volwassen jaren en onze relatie met werk. Ergens binnenin hebben we het onbewuste idee dat werk onaangenaam moet zijn, omdat het iets is dat we moeten doen en niet iets is dat we kiezen om te doen.

De meeste mensen hebben de indruk dat ze veel gelukkiger zouden zijn als ze niet voor hun brood hoefden te werken. Ze denken dat als ze niet zouden hoeven te werken, ze dan vrij zouden zijn om alle dingen te doen die ze echt zouden willen doen. De werkplek wordt gezien als gevangenis.

Onderzoek heeft echter aangetoond dat inactieve mensen, mensen die ‘gelukkig’ genoeg zijn om niet voor hun brood te hoeven werken, niet echt gelukkig zijn en in feite veel ongelukkiger zijn dan gewone mensen zoals jij en ik, die zelfs in banen met een laag inkomen ‘moeten’ werken. Hoe komt dat?

Eigenlijk moeten we werken en moeten we productief zijn. Niet alleen omdat we geld nodig hebben om te overleven, maar omdat ons brein het soort stimulatie nodig heeft dat het resultaat is van een stabiele, aanhoudende inspanning en doelgerichte activiteit.

Vaak is e stress die we op het werk voelen voortgekomen uit onze tegenstrijdige en onuitgesproken overtuigingen over het werk zelf. Dus wanneer we aan het werk gaan met deze verborgen negatieve vooroordelen, is het geen wonder dat anderen, zoals onze superieuren, collega’s en ondergeschikten deze negatieve houding van ons voelen. Niet alleen dat, maar het komt ook overeen met hun eigen negatieve houding en negativiteit kan tot grote proporties escaleren. Lees verder: Slechte slaap en slaapapneu depressie.