Thuis werken via internet is erg handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hoe voorkom je slachtoffer te worden van deze ellende?

Antivirus

Het belangrijkste is nog steeds om goede antivirussoftware te installeren op elke locatie. Er zijn enorm veel softwarepakketten beschikbaar, variƫrend in prijs en gebruiksgemak. De software moet uiteraard altijd up-to-date zijn. Naast de software moet ook de internetbrowser draaien met de laatste beveiligingsupdates.

Wachtwoorden dragen ook bij aan extra veiligheid. Uit gemak voor veel verschillende websites of programma’s hetzelfde wachtwoord gebruiken lijkt verstandig. Echter is het sterk af te raden. Wie voor optimale veiligheid gaat, zorgt voor elke toepassing een verschillend wachtwoord. Een sterk wachtwoord bestaad uit een combinatie van kleine letters, hoofdletters, symbolen en getallen.

Laptop

Bij het achterlaten van de laptop doet men er vestandig aan om de laptop te vergrendelen. Vertrouwelijke bestanden zijn op deze manier niet toegankelijk voor een ander. Naast het vergrendelen van de laptop intern, kan het ook fysiek worden vergrendeld. Kensington komt met een slot speciaal voor laptops. Een dunne staalkabel wordt vastgemaakt aan de laptop en bijvoorbeeld een tafelpoot.

Wees voorbereid als je laptop ondanks alle maatregelen toch in handen komt van de verkeerde. Diverse software helpt je bij het opsporen van de gestolen laptop en smartphone. Ook kan het op afstand belangrijke data en gegevens wissen. Het wordt zeer raadzaam om deze software te installeren, voor het te laat is.