De Nederlandse zomers lijken steeds warmer te worden. Was een hittegolf nog niet zo lang geleden groot nieuws, zijn we tegenwoordig pas onder de indruk als we er drie of vier op een rij hebben. Temperaturen boven de 30 graden lijken steeds normaler te worden, en niet zelden puffen we ons een weg door de zomer heen. Hoe zorg je ervoor dat het ook op de warmste dagen van het jaar een beetje draaglijk blijft?

Houd de warmte buiten

De allerbeste tip om in ieder geval je woning een beetje koel te houden in de zomer, is zoveel mogelijk proberen de warmte buiten te houden. Dat doe je door tussen zonsopgang en zonsondergang de gordijnen of zonweringen zoveel mogelijk gesloten te houden, en ook ramen en deuren dicht te houden. De gulden regel is daarbij dat wanneer de temperatuur binnenshuis lager is dan buiten, je de boel dicht houdt. Is het buiten koeler dan binnen, dan open je juist zoveel mogelijk. Houd je dit goed vol, dan zal je het in je huis een flinke tijd in ieder geval minder warm hebben dan buiten.

Helaas werkt dit op plekken waar de zon de hele dag vol op schijnt niet altijd even goed. Zolders staan erom bekend om in de zomer te veranderen in broeikassen, omdat de zon hier van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op staat te schijnen. Door de ramen ’s nachts open te zetten koelt het wel iets af, maar warm blijft het.

Houd het hoofd koel

Is je huis eenmaal warm, dan is het vaak lastig om de warmte weer naar buiten te krijgen. Zeker als de hittegolf daar nog onverminderd zijn best aan het doen is om de boel alleen maar verder op te warmen.

Je kunt er dan voor proberen te zorgen dat je het voor je gevoel in ieder geval minder warm hebt, door gebruik te maken van een ventilator. Deze laat de temperatuur niet dalen, maar werkt wel als een zeer plaatselijk verfrissend briesje waardoor het in ieder geval net wat minder warm aanvoelt.

Wil je de temperatuur echt laten dalen, dan kun je het best een airconditioning kopen. Je hebt daarbij de keuze tussen een mobiele airco en een vaste airco. Een mobiele variant heeft als voordeel dat je hem door je huis kan verplaatsen. Je kan hem bijvoorbeeld overdag in de woonkamer zetten, en ’s nachts in de slaapkamer. Het nadeel is dat deze apparaten vaak minder vermogen hebben dan een vaste variant, die in iedere ruimte die je wilt koelen geïnstalleerd kan worden. De aanschaf ervan kan even een investering zijn, maar voor steeds meer mensen is wat koelte in de zomer dat meer dan waard.