Ik denk dat zonder twijfel de meest voorkomende interviewvraag is “dus, vertel eens wat over jezelf”. Als iemand die altijd technische banen heeft gehad, met recruiters heeft gesproken en zelf tientallen kandidaten heeft geïnterviewd, zijn hier de belangrijkste dingen die elke kandidaat in gedachten moet houden.

Veel voorkomende misvattingen

Er zijn twee veelvoorkomende misvattingen over deze vraag. De eerste misvatting is dat het niet echt een ‘interviewvraag’ is, maar eerder een gelegenheid om een ​​praatje te maken met de interviewer om te laten zien dat je een goede verstandhouding kunt opbouwen. De tweede misvatting is dat dit je kans is om de interviewer te laten zien dat er meer voor jou is dan alleen een programmeur zijn. Sterker nog, als iemand je in een sociale setting ‘vertel me over jezelf’ vraagt, zou je antwoord waarschijnlijk meer moeten bevatten dan alleen wat je favoriete frontend-frameworks en sorteeralgoritmen zijn, maar in een interview moet je je concentreren op je technische sterke punten.

Vele jaren geleden dacht ik altijd dat dit een domme vraag was die interviewers zouden stellen wanneer ze niet bereid waren om daadwerkelijk een interview te geven, en ik zou zelfs lichtelijk beledigd raken. Ik zou me afvragen “heeft deze interviewer niet mijn cv? Hebben ze er zelfs naar gekeken? Er is zoveel uit mijn carrière en wie ik ben als persoon dat me hier naar deze functie heeft gebracht … waar moet ik zelfs beginnen? ‘ Maar in werkelijkheid maakt dit deze vraag zowel interessant als nuttig voor de interviewer. Van alles uit het verleden van de kandidaten, wat gaan ze ervoor kiezen om zichzelf in 30 seconden te beschrijven?

Het antwoord moet vertrouwen geven over uw gekozen baan en vaardigheden

Het laatste dat je na je antwoord wilt, is om je interviewer te laten twijfelen over het feit dat je van programmeren houdt, en dat het is waar je je carrière aan zult blijven opbouwen. In het verleden, toen ik de kans kreeg om een ​​interview te houden voor technische vacatures, het was enigszins negatief als de geïnterviewde in de nabije toekomst graag een leiderschap of een meer productgerichte rol leek te spelen. Natuurlijk is er niets mis met het streven om een ​​leidende rol te spelen, maar het zou me doen twijfelen aan hun ware bedoelingen en of programmeren iets was dat ze leuk vonden en waarin ze investeerden.

Bij het beantwoorden spring ik graag meteen in mijn huidige sterke punten en mijn beste keuzes voor programmeertalen en frameworks. Ik kan achteruit werken door te praten over mijn huidige baan, eerdere rollen en elke rol in te lijsten als een bouwsteen die me heeft gebracht waar ik nu ben met expertise in die specifieke talen / kaders waar ik mijn antwoord oorspronkelijk op concentreerde.

Als je eerdere professionele ervaring hebt die niet gerelateerd is aan programmeren, kan het nog steeds waard zijn om ze te vermelden als je het kunt koppelen aan hoe het je vandaag een nog betere programmeur maakt. Hier zijn enkele manieren waarop u andere vaardigheden aan uw rol als programmeur kunt koppelen:

Designer: sterk begrip van UX en het vermogen om prachtige UI’s te maken Engineer (niet-software): proces, logica en probleemoplossend vermogen Productmanager: het bouwproces organiseren, feedback van gebruikers krijgen en de stukken met elkaar verbinden
Manager: Leiderschap voor toekomstige lead engineer-rollen
Verkoop / onroerend goed / recruiter / HR: kan betrekking hebben op de gebruiker en kan samenwerken als onderdeel van een team
Muzikant / chef-kok: vat het zowel als wetenschap als als kunst op Schrijver: blogposts en tutorials over programmeren schrijven