In steeds meer kantoren wordt uitsluitend nog op laptops gewerkt. Bovendien hebben steeds minder bedrijven vaste werkplekken, maar wordt gebruik gemaakt van flexplekken. Dit betekent dat je in principe iedere dag ergens anders kan werken en dus telkens je spullen moet verhuizen. Deze ontwikkeling wordt ook wel het ‘Nieuwe Werken’ of ‘Werken 2.0’ genoemd en heeft veel voordelen, maar er zijn ook nadelen te bedenken. Een belangrijk (mogelijk) nadeel is de ergonomie van de werknemer: heb je nog wel een goede lichaamshouding?

Onderuit gezakt, omlaag kijken en slechte stoelen

Het feit dat steeds meer mensen uitsluitend met laptops werken op flexplekken, betekent dat vaak ook de werkhouding veranderd. Een laptopscherm staat niet op dezelfde hoogte als een vast beeldscherm: meestal kijk je iets omlaag. Ook is het toetsenbord vaak net wat kleiner en bij veel moderne flexplekken zijn de stoelen stijlvoller dan comfortabel.

Dit kan op de lange termijn leiden tot een hoop gezondheidsklachten, zoals stijve gewrichten, pijn in de spieren en zelfs ziekteverzuim. Met de juiste artikelen kun je eenvoudig alsnog een goede werkplek opbouwen. En belangrijk: dit zijn producten die dagelijks mee kunt nemen zonder dat je een vracht aan hulpmiddelen moet meedragen.

Ergonomisch verantwoorde werkplek creëren

Met een ergonomisch verantwoorde werkplek weet je zeker dat je werkt in een goede houding en niet op den duur last gaat krijgen van je lichaam. Eén van de belangrijkste hulpmiddelen voor een ergonomische werkplek is een laptopstandaard. Deze laptopstandaard brengt het beeldscherm op ooghoogte, waardoor je niet meer 8 uur per dag omlaag kijkt. Dit voorkomt nekklachten.

Een consequentie van een laptopstandaard is wel dat je een apart toetsenbord moet aansluiten op de laptop. Met het beeldscherm wordt namelijk ook het toetsenbord omhoog gebracht, wat typen lastig maakt. Wel biedt dit direct een mogelijkheid om een toetsenbord aan te schaffen dat ergonomisch verantwoord is.

Stuur aan op goede stoelen

Veel flexplekken hebben stoelen die passen in de stijl van de ruimte. Dat gaat soms ten kosten van het comfort. Werk je 8 uur per dag, 5 dagen per week op die stoelen, dan is het niet ondenkbaar dat dit leidt tot gezondheidsklachten. Stuur daarom bij de werkgever aan op comfortabele, ergonomische stoelen. Dit zijn stoelen die het hele lichaam ondersteunen. Van rug, tot armen tot de nek. Dit betekent dat een stoel ook een hoofdsteun moet hebben.

Niet alleen ontstaan er zo minder snel gezondheidsklachten, je zit ook een stuk lekkerder. Zit je lekkerder, dan werk je meestal ook beter door. Je wordt immers niet gestoord door een pijntje in je rug, of omdat je niet de goede houding kan vinden.