Kantoorartikelen Blog

Alles over kantoorartikelen!

De Post-It – nog altijd niet weg te denken

Het duurt niet lang meer voordat de Post-It al 40 jaar bestaat. De Post-It papiertjes zijn al tientallen jaren iconisch en nog altijd niet weg te denken uit een gemiddeld kantoor. De kleine plakvelletjes lijken de digitale revolutie glansrijk overleefd te hebben. Waar in de meeste kantoren papier vrij rigoureus in de ban is gedaan om een minder zware belasting voor het milieu te vormen, zijn Post-Its nog altijd populair. Tijd om daarom eens stil te staan bij de gele plakvelletjes.

Een toevallige uitvinding

Post-Its zijn eigenlijk uit toevalligheid ontstaan. Een uitvinder genaamd Spencer Silver uit de Verenigde Staten was bezig met de ontwikkeling van een ultra-sterke lijm. Hij had zijn werk niet heel goed gedaan, want in plaats van een sterke lijm ontwikkelde hij de lijm die nu gebruikt wordt voor Post-It papiertjes: sterk genoeg om te blijven plakken, zwak genoeg om makkelijk los te kunnen trekken.

Na de ontwikkeling van de lijm duurde het nog even voordat de combinatie werd gelegd met de papiertjes zoals dat tegenwoordig het geval is. De persoon die uiteindelijk de credits krijgt voor de ontwikkeling van de Post-It velletjes is Arthur Fry. Hij zocht een goede boekenlegger die niet zomaar tussen de bladzijdes uitviel en kwam op het idee om de lijm te gebruiken om de boekenlegger mee vast te plakken. Al snel kwam hij het idee om Post-Its te fabriceren, wat uiteindelijk gebeurde door het bedrijf 3M.

Naam en patent van Post-It

Het patent op de combinatie van de lijm en papiertjes is eind jaren ’90 al verlopen. Hierdoor vind je in de gemiddelde Bruna of HEMA Post-Its die officieel niet eens Post-Its zijn. Post-It is namelijk de merknaam, terwijl ‘memopapiertje’ of ‘plakvelletje’ eigenlijk een betere naam is voor het product. Dit is een typisch geval van merkverwatering, waarbij de merknaam synoniem wordt voor de productnaam. Andere voorbeelden zijn Luxaflex en Jeep.

De Post-It op kantoor – eeuwig leven?

Hoewel de Post-It het nog altijd goed doet op kantoor, lijkt het een kwestie van tijd voordat ook de Post-It gedigitaliseerd wordt. Windows-systemen beschikken al lange tijd over een Post-It applicatie waarmee je digitale Post-Its kan maken. Post-Its worden echter ook vaak gebruikt om een boodschap bij een collega achter te laten, wat minder goed gaat met een digitale Post-It, waarvoor je toegang tot het systeem van de collega zou moeten krijgen. Toch valt het maar te bezien of de populaire gele, roze en oranje velletjes over tien jaar ook nog overal te zien zijn op de werkvloer. Wat denk jij, hoe lang blijven Post-Its nog bestaan?

« »

© 2023 Kantoorartikelen Blog. Thema door Anders Norén.

 • Artikelen
 • Contact
 • Kantoorlinks
 • 2022
 • 2021
 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013