Een kantoor zonder ramen? We zien het gelukkig maar weinig. Natuurlijk licht is erg belangrijk in een kantooromgeving, om meerdere redenen. We zetten de voordelen van natuurlijk licht op een rijtje.

Voordeel #1: productiviteit

We beginnen met het belangrijkste voordeel van natuurlijk licht in een kantoor: het is goed voor de gezondheid. Mensen zijn productiever, kunnen zich beter concentreren en voelen zich fitter. Licht stimuleert voor een belangrijk deel het bioritme. En dit bioritme is dan weer belangrijk voor ons slaap- en eetpatroon, leerprestaties en stemmingen. Het is dus belangrijk dat er altijd voldoende natuurlijk licht in een kantoor aanwezig is, kunstlicht geeft dit effect maar voor een klein deel.

Een van de populairste soorten beglazing is HR++ glas. Deze soort beperkt warmteverlies door een goede isolatie en zorgt daarmee ook voor lagere energiekosten. HR++ glas is dus een ideale keuze voor een zuinig kantoor. Heb je een kantoor met afwijkende maten, waardoor glas al gauw als een lastige oplossing klinkt? Kies dan voor glas op maat. Zo kan je in de kleinste ruimtes, of juist bij grote verticale hoogtes kiezen voor een passende beglazing.

Voordeel #2: serotonine

Naast een boost in productiviteit, stimuleert natuurlijk licht ook de aanmaak van serotonine. Dit ‘gelukshormoon’ maakt ons vrolijk. In de winter daalt dit gehalte door minder daglicht, wat bijvoorbeeld ook de opkomst van winterdepressies deels verklaart. Naast voldoende ramen, is het ook altijd aan te raden om bijvoorbeeld een rondje te gaan lopen in de pauze. Alles om zoveel mogelijk daglicht op te vangen!

Voordeel #3: besparing

Meer productiviteit en vrolijke collega’s, wat wil je nog meer? We hebben nog een laatste voordeel van natuurlijk licht op kantoor. Het is ook nog eens een flinke besparing, ten opzichte van kunstlicht. Het maakt niet of het een bewolkte dag is: zelfs zonder de aanwezigheid van felle zon krijgen we genoeg daglicht. Naast een besparing van energiekosten is het ook nog eens een betere oplossing voor het milieu om minder kunstmatig licht te gebruiken.