Ben je altijd al geïnteresseerd in een baan in financial control of zou je misschien wel een controller willen aannemen voor jouw bedrijf, maar wil je eerst meer te weten komen over wat deze functie nu precies allemaal inhoudt en wat de verschillen zijn ten opzichte van een business controller? Niet getreurd, want wij leggen je het hieronder allemaal haarfijn uit! 


Om te beginnen is een financial controller, zoals je misschien zou denken, niet persé iemand die over alle beslissingen voor de in,- en uitgaven binnen het bedrijf gaat. Wel is het zo dat de financial controller bedrijven binnen het managementgebied adviseert en ondersteund in het bepalen van de juiste strategie gebaseerd op deze financiële inkomsten en uitgaven. Dit niet alleen als vaste kracht, maar zou ook uitgeoefend kunnen worden binnen het interim management

Het verschil tussen een financial controller en business controller is in dit geval dat de business controller zich meer bezig zal houden met de volledige bedrijfsstrategie op lange termijn en de financial controller houdt zich meer bezig met het inspelen en het in kaart brengen van de huidige stand van zaken op basis van financiële rapportages. De voornaamste werkzaamheden zijn hierbij dan ook het in kaart brengen en rapporteren van alle administratieve management procedures in de trant van analyseren, het verzorgen van financiële prognoses, het optimaliseren van de administratieve organisatie, adviseren van het management en de ontwikkelingen in te kaart brengen met zicht op de langere termijn. Hierbij zou je onder andere moeten denken aan de begrippen KPI’s, cashmanagement en P&L rapportages. 

Je zult daarom begrijpen dat je voordat je deze baan zou willen uitoefenen allereerst een goede kennisbasis moet hebben binnen een passende opleiding. Denk hierbij aan opleidingen in de richting als bedrijfseconomie, accountancy of bedrijfskunde. Het uitoefenen van financial control wordt hierbij als een HBO beroep beschouwd.