Wanneer je met de projectinrichting aan de slag gaat, is het is van groot belang dat bijvoorbeeld jouw monitor op ooghoogte is ingesteld en dat je lichaam zich in de juiste houding bevindt als je zit. Continu op de juiste werkhouding letten tijdens kantoorwerkzaamheden is voor velen niet gemakkelijk. Meestal houden mensen geen rekening meer met een gezonde werkhouding als er bepaalde dingen snel afgewerkt moeten worden waarbij er een bepaald concentratieniveau vereist is. Daarom is het erg belangrijk om de werkplek ergonomisch in te richten, om jou eigenlijk ongemerkt te dwingen om een goede en gezonde werkhouding aan te nemen!

Een goede bureaustoel

Laten we beginnen bij het aanschaffen van een goede bureaustoel; je zal namelijk tijdens het werken de meeste tijd hierop doorbrengen, dus is het eigenlijk vrij logisch dat je jezelf hier niet tekort aan moet doen. Kies er een die verstelbaar is zodat je de stoel kan aanpassen aan jou formaat en een die comfortabel zit plus tegelijkertijd ervoor zorgt dat je (mits je er goed op gaat zitten) automatisch in een goede houding zit.

De hoogte van je monitor of beeldscherm

Zorg ervoor dat het beeldscherm recht voor je is geplaatst en op de goede hoogte is afgesteld. Onder de goede hoogte kun je verstaan dat de bovenkant van het beeldscherm aan je ogen gelijk moet zijn. Ook is het erg belangrijk dat er voldoende afstand zit tussen je ogen en het beeldscherm. Het is erg slecht voor je ogen als deze te dichtbij staat. Een juiste afstand is ongeveer tussen de 50 en de 70 centimeter. Indien je gebruik maakt van een laptop is het verstandig om een laptopstandaard te gebruiken.

De muis

Het is de bedoeling dat de muis binnen handbereik is en geplaatst wordt op een positie waardoor je je arm niet te ver hoeft uit te strekken. Probeer ook niet de muis alleen vanuit de pols te bedienen, maar juist vanuit je gehele hand. Het moet ook geen hele kleine muis zijn, maar juist een muis die ervoor kan zorgen dat je hand en pols een neutrale positie kan aannemen en op een ontspannen manier jou je werk kan laten doen.

Het toetsenbord

Ook is het erg belangrijk dat, net als bij de muis, het toetsenbord binnen handbereik is. Het is erg slecht voor je lichaam als je je armen te ver uit moet strekken om fatsoenlijk bij je toetsenbord te kunnen. Zorg er ook voor dat het toetsenbord zich in het midden bevindt. Klap de pootjes van het toetsenbord in zodat je polsen zo plat mogelijk blijven als je aan het typen bent.