Het is bij de aanschaf van een 3D printer gemakkelijk over het hoofd te zien: wat kost al dat filament om te printen? Toch kan het verkeerde filament een behoorlijke kostenpost betekenen als u vastzit aan een bepaalde leverancier. Ook kwalitatief slecht filament, of als het printproces verkeerd verloopt, kan leiden tot mislukte objecten. Hierdoor neemt het verbruik, en daardoor ook de kosten, van filament toe. Hier vertellen we u waar u op moet letten bij het kopen van goedkope 3D Filamenten.

Goedkope 3D Filamenten voor uw printer

Het eerste wat u zich moet afvragen bij de aanschaf van filament is: is mijn printer geschikt voor dit materiaal? Omdat de verschillende materialen aparte eigenschappen voor verwerking hebben, kan niet iedere printer ieder materiaal aan. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld of uw printer een verwarmd printbed heeft. Het materiaal ABS heeft dit bijvoorbeeld nodig, omdat het sterk kan vervormen bij te snelle afkoeling. Verder is bijvoorbeeld ook de dikte van het filament een factor. Controleer bij twijfel de specificaties van uw printer.

Verschillende materiaalsoorten

Een veelgebruikte kunststof in 3D printen is PLA, ofwel polylactic acid. Dit is een bioplastic en is dus ook biologisch afbreekbaar, wat milieuvriendelijker is. PLA smelt bij lagere temperaturen en vervormt niet sterk bij afkoeling, maar het is minder duurzaam dan andere materialen. Het tweede materiaal dat heel veel in 3D printers gebruikt wordt, is acrylonitrile butadiene styrene (ABS). ABS is sterker dan PLA, maar door afkoelingsvervorming heeft het wel een verwarmd printbed en/of gesloten printkamer nodig. Andere kunststoffen worden veel minder gebruikt, maar zijn in opkomst.

Goedkope 3D Filamenten: welke is de beste?

Als u goedkope 3D filamenten wilt kopen die makkelijk verkrijgbaar zijn, zit u met PLA en ABS voorlopig goed. Uiteindelijk hangt het toch af van uw printer en wat u ermee wilt doen af, welk filament de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. De meeste elektronicazaken en grote online warenhuizen hebben al veel soorten filament beschikbaar. Goed rondkijken is ook hier zeker de moeite waard.