Als je ooit voor je zelf bent begonnen dan weet je wat er voor nodig is om een succes van je onderneming te maken, namelijk: zwoegen en veel alleen doen. Op een gegeven moment dan groeit je onderneming en dan is er gewoon teveel werk om nog alleen aan te kunnen. Dat is natuurlijk iets heel moois, maar dat betekent dat je verantwoordelijkheden ook meegroeien. En als je personeel in dienst hebt, ben je verplicht een salarisadministratie bij te houden. Vaak is een administratie bijhouden van geen enkele soort de favoriete werkzaamheden van de meeste ondernemers. Dit komt omdat het redelijk wat werk is en daarom vragen ondernemers zich af of ze het zelf moeten doorzetten of uitbesteden aan een partij die er meer vanaf weet.

Vaak doe je er al gelijk goed aan om een boekhouder aan te nemen als je zelf niet je administratie wilt of kunt doen. Er zijn natuurlijk voordelen aan het uitbesteden van je loonadministratie, ik zal je in deze blog er een aantal benoemen voor je.

Voordelen uitbesteden:

Omdat een externe partij alles uit handen neemt van je zijn er zeker een aantal voordelen. Los van dat je geen zorgen meer hoeft te maken over de administratie zijn dit de voordelen op een rijtje:

1. Tijdsbesparing

Dit is een logische, maar zeker een groot voordeel. Zonder omkijken te hebben naar je loonadministratie kun je je nu bezighouden met wat je je het liefst doet.

2. kennis van regels niet nodig

Je hoeft niet op de hoogte te zijn van de vele regels die bij de loonadministratie horen. Het administratiekantoor waaraan je de werkzaamheden uitbesteed is goed op de hoogte en zal ook geen fouten maken.

3. Financiële risico’s vermijden

Omdat je een externe partij inschakelt draag je de verantwoordelijkheid over. Je loopt dus geen risico op eventuele boetes van de belastingdienst. Dit is vaak iets wat veel ondernemers veel zorgen baart, maar als je het uit handen geeft dan ontzorg je jezelf.

4. Support

Meestal krijg je ook support van het administratiekantoor, dit komt van pas als je moeilijke vragen hebt.