Een dissertatie of proefschrift hoor vast wel eens vaker langskomen als woord, maar wat betekent dit nou eigenlijk? Een dissertatie is de benaming voor een scriptie die geschreven wordt voor het doctoraat. Dus als je wilt promoveren naar een hogere titel. Lees hieronder hoe een dissertatie samengesteld is en waar eventueel op gelet moet worden. 

Wanneer schrijft men een dissertatie? 

De dissertatie of proefschrift wordt geschreven als document voor de promovendus (een persoon die wilt promoveren) om naar een hogere graad te promoveren. 

Wat staat er in een dissertatie? 

In een dissertatie wordt er verslag gedaan van een zelf uitgevoerd nieuw wetenschappelijk onderzoek of een samenvoeging van onderzoeken die eerder zijn uitgevoerd, waar wel de juiste verwijzing in gemaakt wordt naar de auteurs van deze onderzoeken. Al deze resultaten moeten geleid worden naar een nieuw onderzoek wat door de promovendus is uitgevoerd.

Waar moet men rekening mee houden? 

Het document wordt vaak uitgewisseld naar meerdere kanalen, daarom is het vaak handig om dit uit te voeren in het Engels, aangezien dit een van de meest gesproken talen ter wereld is. En in de wetenschap spreekt merendeels deze taal. Maar stel dat er over de Nederlandse geschiedenis geschreven moet worden, dan is het uiteraard logisch dat dit in het Nederlands geschreven wordt. En voor Franse thema’s in het Frans, enzovoort. 

Ook is het belangrijk om naar de vormgeving van de dissertatie te kijken. Wij snappen dat promovendi niet per se gespecialiseerd zijn in vormgeving van documenten, daarom kan het handig zijn om een organisatie in te schakelen die gespecialiseerd is in dissertaties. Deze helpen bij de vormgeving van de dissertatie, het drukken en de eventuele publiceren via verschillende kanalen. Dat laatste hangt af van het netwerk van de organisatie.

Vaak is het goed om een dissertatie door meerdere mensen te laten doorlezen op eventuele spellings- en overige grammaticafouten. 

Wat komt er na het inleveren van de dissertatie

Na het inleveren volgt bij goedkeuring een promotieplechtigheid waar de promovendus de kans krijgt om zijn/haar onderzoek te verdedigen. Bij een geslaagde verdediging wordt de doctorstitel toegewezen.