Op kantoor print je misschien wel dagelijks en is het belangrijk om over een goede printer te beschikken. Maar waar let je eigenlijk op als je nog geen idee hebt wat je nodig hebt? Een door het enorme aanbod in zowel online als offline winkels raak je de weg ook een beetje kwijt.

Wanneer je op zoek gaan naar een nieuwe printer is het belangrijk om een keuze te maken tussen de type printers. Deze zijn in te delen in drie typen; de inktjetprinter, laserprinter en multifunction printers. De inktjetprinter wordt vaak voor thuisgebruik gekozen, maar ook de multifunction (die vaak ook kan scannen) wordt steeds vaker aangeschaft.

Vooral de lage prijs van een inkjet printer zorgt er voor dat deze erg populair is voor consumenten die een printer voor thuis of thuiskantoor nodig hebben. Een inktjetprinter kan je voor enkele tientjes al aanschaffen. Naast dat de printer goedkoop in aanschaf is, is hij vaak ook prima in kleurenafdrukken en verbruikt hij erg weinig stroom. Minpunten aan deze printer zijn de hoge afdrukkosten die met de cartridges meekomen. Daarbij is de inkt ook niet watervast en heeft hij een lage printsnelheid. Vooral het laatste kan erg vervelend zijn wanneer je vaak een bestand van 100 pagina’s moet printen.

Bij het aanschaffen van een laser printer moet je rekening houden met hogere kosten voor het apparaat zelf. Op langer termijn zal het geld terugverdiend worden gezien de inktkosten veel lager liggen dan een inkjetprinter. Daarbij print een laser printer ook watervast. Andere nadelen zijn de matige kleurafdrukken en het hoge stroomverbruik.

De veelzijdigheid van de multifunctionele printer is nog steeds in zijn opmars. Men wilt zo veel mogelijk, zo weinig. De all-in-one printer zijn vaak redelijk in prijs en hebben vele verschillende functies zoals printen via e-mail, scannen, faxen, etc. Nadeel is dat de vele functies van iets mindere kwaliteit zijn en dat dit type printer enorm veel ruimte in neemt. Kortom; veel keuze. Welk type printer kies jij?