De 3D printer, u heeft er vast wel eens van gehoord. Je ontwerpt iets moois in 3D op de computer (of je download deze), klikt op het knopje ‘printen’, en je creëert er zo je zelfgemaakte enquête, sieraden of woonaccessoires mee. Voor de normale consument natuurlijk een tikkeltje duurder dan een standaard inktjet printer, maar voor een ontwerpbureau zeker de moeite waard om de productiviteit te verhogen.

Door de hoge prijs hikken kleinere bureaus vaak op tegen deze hoge investering. De kosten van een goede 3D printer lopen namelijk snel op tot duizenden euro;s. Voor veel bedrijven is dit een heel bedrag, maar ondanks de prijs zal het de moeite waard zijn om een 3D printer aan te schaffen. Het zal namelijk de productiviteit enorm verhogen.

Het zou in eerste instantie vooral veel tijd besparen. De oude manieren van 3D ontwerp voor bijvoorbeeld een maquette kunnen soms weken duren. Met 3D printers zijn deze printers binnen enkele uren zeer nauwkeurig te maken. Ook heb je met een 3D printer minder administratie. Een model uitbesteden gaat namelijk met veel administratie gepaard maar doordat de het 3D printen in huis haalt, vervalt er veel papier werk. Ook voegt een 3D printer iets toe aan de service van het bedrijf. Klanten zullen versteld staan van de snelheid en professionaliteit van de ontwerpen. De overtuigingskracht van het daadwerkelijk tonen van een eerste ontwerpt ligt natuurlijk veel hoger dan een 2D tekening of schets. Tenslotte is er veel flexibiliteit met een 3D printer. Kleine veranderingen in het ontwerp zijn namelijk makkelijker door te voeren dan een normaal ontwerp.